Diller: Türkçe

haber

Iğdır I. AR-GE ve İnovasyon Proje Pazarı’nın İlki Gerçekleşti

  • 12 Haziran 2019

‘Iğdır I. AR-GE ve İnovasyon Proje Pazarı’nın İlki Gerçekleşti

TÜBİTAK 1503 Proje Pazarları Destekleme Programı kapsamında başvurusunu yaptığımız ve 30 bin TL destek kazanılan “Iğdır I. AR-GE ve İnovasyon Proje Pazarı” etkinliği Üniversitemiz Şehit Bülent Yurtseven Kampüsü Mediko Sosyal binasında gerçekleştirildi.

Iğdır I. AR-GE ve İnovasyon Proje Pazarına; Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) değerlendirme ekibi üyeleri, Ağrı Birlik Platformu üyeleri, akademisyenler ile küçük orta ve büyük ölçekli işletmeler, Ar-Ge/İnovasyon çalışması olan proje sahipleri, yatırımcılar, girişimciler ve öğrenciler katıldı.

‘Iğdır’daki tüm paydaşlarımızı bir araya getirmeye devam edeceğiz’

Programın açılış konuşmasını yapan ve aynı zamanda proje pazarının sorumluluğunu üstlenen Dr. Öğretim Üyesi Uğur Şimşek, Iğdır Üniversitesinde bu tür projelerin yapılmasının bölgeye artı değer katacağını söyleyerek, “Bizler bu topraklarda yaşayan insanlarımızın yaşam kalitesini artıracak, refah seviyesini yükseltecek yeni bir projeyi daha hayata geçirmenin gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz. Ar-Ge ve İnovasyon kültürünü sadece profesyoneller ve akademisyenlerle değil, hayatın her alanında ve toplumu tüm katmanlarıyla birlikte ele almaya çalışıyoruz. Bizler bundan sonra yapacağımız tüm etkinlikler ile sanayicimizi, akademisyenlerimizi, girişimcilerimizi ve Iğdır’daki tüm paydaşlarımızı bir araya getirmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Rektör Alma;  ‘Proje kapsamında kişi ve yatırımcıları buluşturmuş olduk’

Konuyla ilgili açıklama yapan Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, “AR-GE Proje Pazarı” ve etkinliğe başvuru ve değerlendirme süreci hakkında şu açıklamalarda bulundu. “Iğdır Üniversitesi ve Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası ortaklığı ile düzenlemiş olduğumuz Iğdır I. Ar-ge ve İnovasyon Proje Pazarı etkinliğini bugün burada gerçekleştiriyoruz. Ortaklaşa başvurduğumuz TÜBİTAK 1503 Proje Pazarları Destekleme Programımız 30 bin TL destek kazanmıştı. Üniversitemizde gerçekleştirilen AR-GE Proje Pazarı; Ar-Ge projelerine ilişkin teknolojik ve finansal işbirlikleri oluşmasına ortam hazırlayarak üniversite, araştırma ve özel sektör kuruluşlarının temsilcilerini bir araya getirmeyi amaçlıyor. Bu kapsamda bölge insanımızı bilinçlendirmek, üniversite-sanayi işbirliğini arttırmak ve teknolojik gelişmelerin dinamiğini oluşturacak bilim insanlarını ilgili sektörlerde aktif hale getirmeyi planlıyoruz.”

31 Projeden 27’si değerlendirilmeye alındı

Iğdır I. AR-GE ve İnovasyon Proje Pazarı’nda Gıda ve Tarım Teknolojileri, Enerji ve Alternatif Enerji, Çevre Teknolojileri, Tıp ve Sağlık Uygulamaları, Biyomedikal/Biyoteknoloji, Nanoteknoloji ve Nutrasötikler, Bilişim Teknolojileri, Endüstriyel Malzeme Üretimi ve Uygulamaları, Elektrik ve Elektronik Teknolojileri, Makine Teknolojileri, Kimya/İlaç Teknolojileri, Yapı Malzemeleri Üretimi ve Uygulamaları, Tekstil Sanayi Teknolojileri, Savunma Sanayi Teknolojileri ve diğer alanlarda toplam 31 başvuru yapıldı. Bunlardan 27 proje değerlendirmeye alındı.

Üniversitemizde bir ilk gerçekleşti

Üniversitemizde ilk defa düzenlenen bu etkinlikte nitelikli projeler ödüllendirildi. Yatırımcıların da bu etkinliğe davet edilmesiyle nitelikli projelerin yatırım olanağı sağlaması için yatırımcılar bir araya geldi. Etkinlik kapsamında görsel sunum şeklinde projelerini sergilemek isteyen bütün katılımcılara, sergi alanında bir masa veya projesini sergileyebileceği bir alan oluşturuldu. Bu alanda projelerini sunan katılımcıların projeleri, proje değerlendirme ekibi (PDE) tarafından değerlendirildi. Proje değerlendirmesi sonucunda puan sıralamasına göre katılımcılara ödüller verildi. Etkinliğe sponsor olarak destek veren kurum ve kuruluşlara plaket ve teşekkür belgesi takdim edildi. Proje sergi alanında projeleri izleyen ve inceleyen 3’ü bölge üniversitelerinden konusunda uzman akademisyen olmak üzere 12 Jüri üyesi yaptıkları puanlama sonucunda 1. 2. ve 3. olan projeleri belirledi.

Jüri değerlendirmesi sonucunda birinciliği; Mehmet Emin Eren, ikinciliği Doç. Dr. Duried Alvazeer, Betül Örs, Kadir Tan ve üçüncülüğü ise Dr. Öğr Üyesi Canan Gülmez, Melek Öztürkler ve Mehmet Karadeniz paylaştı. Kapanış ve ödül töreninde birinci olan projeye ITSO başkanı Kamil Arslan tarafından 4000 TL, ikinci olan projelere Iğdır Üniversitesi Rektörü Mehmet Hakkı Alma tarafında 2000 TL ve üçüncü olan projelere ise ITSO Genel Sekreteri Gökçen Turan 1000 TL ödül ile dereceye girenlere plaket ve belge takdiminde bulunuldu. Program Iğdır I. Ar-Ge ve İnovasyon Proje Pazarı etkinliğinde jüri üyesi olarak görev yapan akademisyenlere plaket takdimi yapılarak etkinlik anısında toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.